23 Kasım 2007 Cuma

GÜNDEMDE ŞİİR NEDEN YOK?





















Gündemde Şiir Neden Yok?

- Gündelik yaşamın gel-gitlerinde şiire duyulan ilgi azaldı. Şiir okuyanlar, neredeyse mumla aranır oldu. Gazetelerin verdikleri, '' Kitap'' eklerinde, şiir kitapları ne yazık ki pek tanıtılmıyor.Bin bir emekler, şairler kitaplarını ancak kendi olanaklarıyla bastırabiliyor. Bu bastırabildikleri kitapları, zaten eşe dosta, dağıtıyorlar. İşin ilginci, eşe dosta dağıttıkları bu şiir kitapları da, bir kez olsun okunmuyor.

- Bazen, kitap fuarlarında, ya da kent kermeslerinde, ufacık bir stand açıp, hem kitaplarını satan hem de, imzalatan adını o güne değin duymadığım şairler görüyorum. İçim burkuluyor. Şiirin neden gündemde olmadığını sorguluyorum.

- Şiir, magazinleştirildi çünkü. En sıradan, müzik programlarında, ya sunucu bayan ya da, programa katılan konuk bir bukle şiir okuyuveriyor. Elbette, okuduğuna şiirden daha çok maniye benziyor. Kimileri de, şiir kasetleri çıkarıyor, klipleri yayınlıyor. Tartışmaya girmek istemediğim için isim vermiyorum. Ama, bunları şiir olarak adlandırmak çok güç.

- Kimi gazetelerde, şiir köşeleri var. '' Yurdumun tüm şairlerine''' anonsuyla yer verilen bu köşelerde, eli kalem tutan herkes şiir gönderebiliyor. Ama, yine bunları şiir olarak adlandırmak çok güç. Aynı şeyi, internet ortamında boy gösteren, edebiyat ve şiir portalları için de söylemek mümkün.

- Elbette ki, kimsenin şiir yazıyorum diye bir şeyler karalamasına bir şey diyemem. Ama, şiir magazinleştirilirse, amiyane tabirle ayağa düşürülürse, darbe alan şiir oluyor. Türkiye'de ne yazık ki, edebiyat ve sanat dergileri pek satmıyor. Satan, edebiyat ve sanat dergilerinde şiire pek yerilmiyor. Yer verilse bile, bildik şairler göze çarpıyor. 2007 yılında yayınlanan bir şiir dergisinde, hala ve hala 1970'li yıllarda yayınlanan bir şiir yayınlanıyor. Özellikle, taşralı,yetenekli gençlere fazlaca olanak sağlanmıyor. Ama,kimi şairleri görüyorum. Her imza gününde, her kitap fuarında, her panelde varlar. bu yüzden yetenekli gençler küstürülüyor.

- Bence, gazetelerimiz ve dergilerimiz şiire el atmalı, nitelikli ve herkese açık şiir köşeleri yayınlamalıdırlar. Bu köşelerden devşirilecek şiir antolojileri pek çok gen şairin önünü açacaktır. Şiiri ihmal etmemek gerek. En azından bir şiir okumanın bile, depresyona birebir geldiğini itiraf etmeliyim.

- Herkesi, şiiri sahiplenmeye çağırıyorum!...

İbrahim ORMANCI

Hiç yorum yok: